Aan variëteit dit seizoen geen gebrek binnen fotoclub Kiekendief. Twee weken geleden stond newborn fotografie nog op het programma en deze clubavond was het de beurt aan topfotograaf Jeroen Stel. Zoals gebruikelijk werd de avond geopend door voorzitster Diana. In een overvolle zaal met 35 aanwezigen werd snel de propvolle agenda doorgenomen. Voor het weekend in Zeeland is nog één plaats vrij. De huisjes zijn inmiddels gereserveerd. Koos vestigde de aandacht op het China light festival dat dit jaar in Ouwehands dierenpark wordt gehouden van 30 november tot 6 januari.

Nadat de bespreek foto de revue was gepasseerd en de maker enkele zeer nuttige tips had ontvangen was het de beurt aan Jeroen Stel.

Jeroen, van beroep professioneel wildlife fotograaf, nam ons mee in de wereld van macrofotografie. Met schitterende foto’s en veel theorie loodste hij zijn hele presentatie soepeltjes door de hele avond heen.De officiële definitie van macrofotografie is een foto maken zodanig dat het onderwerp op werkelijke grootte of nog groter op de sensor wordt vastgelegd. Dit wordt ook wel de 1:1 (of meer) ratio genoemd. Meestal zijn dit kleinere onderwerpen zoals insecten en bloemen maar ook een detail van een groter onderwerp kan uitstekend.

Eén van de tips die Jeroen gaf was dat je je moet verdiepen binnen de seizoenen. Het heeft in de zomer geen zin om in juni naar paddestoelen te zoeken. Wil je een libelle fotograferen doe dat dan in de vroege ochtend net rond zonsopkomst en wil je een vlinder fotograferen is het juist weer in de avond net voor zonsondergang het juiste moment. Om een mooie opname te krijgen is het van belang dat je zowel horizontaal als verticaal goed in lijn staat met je onderwerp. Hierdoor krijg je de meeste scherpte / diepte in de foto.

Voorts werd er door Jeroen veel aandacht besteed aan het in perspectief fotograferen, het gebruik van lenzen, flitsen en alle daarbij behorende hulpmiddelen. Na de pauze werd meer aandacht besteed aan het (in)flitsen tijdens macrofotografie. Ook hier is het de kunst om een goede verhouding te krijgen tussen natuurlijk en flitslicht. Dat je niet altijd de duurste apparatuur hoeft te kopen werd simpel toegelicht met de opmerking dat Annie uit Utrecht met een bami bakje en 2 velletjes keukenpapier een prachtige eigen gemaakte diffuser had gemaakt die de mooiste resultaten gaf.

De avond werd afgesloten met een aantal schitterende, door Jeroen gemaakte macro foto’s. Maar ja, als je een paar weken geleden nog met de wereldberoemde natuurfotograaf Frans Lanting in de auto over wildlife fotografie hebt gesproken ben je zelf ook geen kleine jongen op dat gebied. Het was een uiterst leerzame fotoavond met veel nuttige tips. Nu maar zien dat we als leden goed hebben opgelet en zaterdag tijdens de praktijk het geleerde tot uitvoering brengen!