De activiteitencommissie was er deze clubavond in geslaagd om gastspreker Dani’el van den Berg en zijn model Lindy uit te nodigen voor een avond gevuld met de do en don’ts over portretfotografie. Het was een bijzondere avond omdat voor het eerst in de clubhistorie er ook niet clubleden, tegen een geringe betaling, aanwezig konden zijn. Maar liefst 11 personen hadden zich aangemeld waardoor Dani’el van den Berg met 37 aanwezigen een breed publiek had.

Op geheel eigen wijze vertelde Dani’el over de voorbereidingen en het maken van een portretfoto. Communicatie is hierbij het sleutelwoord. Stel je dus netjes voor als je op straat iemand aanspreekt voor een portretfoto en geef het doel van het maken van de foto aan. Dat is heel wat beter dan even vragen: “Mag ik een foto van je maken” en dan maar raak klikken zonder dat de gefotografeerde weet waarvoor hij of zij staat. Ook het benoemen van een thema is belangrijk. Wat wil de fotograaf  of wat wil de klant / geportretteerde graag uitbeelden zijn essentieel om tot een goede foto te komen (en natuurlijk de technische aspecten van een foto). Hierbij is het prettig om met juiste en gerichte vragen het model op zijn/haar gemak te stellen en anderzijds hem/haar in de juiste pose te brengen.

Ook model Lindy kwam uitgebreid aan het woord en zij kon prima verwoorden wat wel of niet werkt bij een model en dat aandacht, het stellen van juiste vragen en het stukje empathisch vermogen van enorm belang zijn voor een goed wisselwerking tussen fotograaf en model.

Al met al kregen de aanwezigen een goed aantal praktische voorbeelden te zien qua aanspreken en het laten poseren van een model. Aan het einde van de avond liet Gert zien goed te hebben geluisterd en de theorie prima te kunnen uitvoeren in de praktijk. De foto van “model” Dani’el siert het begin van dit bericht.