Soms zit het mee en is fotograferen met zonsopgang (bijna) het mooiste dat er is. Terwijl de meesten deze ochtend wakker werden met een daverend gekletter van zware regenval en eigenlijk onder de wol wilden blijven liggen, was er om 07.30 uur al veel te genieten bij Netl in Kraggenburg. Onder leiding van bekend natuur en landschapsfotograaf Pim van der Maden waren 18 Kiekendief fotoleden al vroeg uit de veren om zich verder te bekwamen in deze bijzondere tak van sport. Het blijft een gok als je maanden van tevoren al een datum moet vaststellen wanneer je bezig gaat met natuurfotografie.

Wat voor weer is het vandaag in Den Haag is een bekend liedje en voor natuurfotografie is en blijft dit ook elke keer de vraag. In zijn openingspraatje gaf Pim aan dat de weergoden hem meestel goed gezind zijn en ook deze zaterdag was dit het geval. Waar enkelen al de thermokleding hadden aangetrokken om de kou te vermijden bleek al spoedig dat dit overbodige luxe was. Prachtig zonnig weer, mooie luchten en een bijna windstille ochtend maakten het fotograferen tot een ware lust. Na de introductie van Pim waarbij enkele grondbeginselen van de fotografie werden uitgelegd kon een ieder zich uitleven op het prachtige terrein van Netl. Waterpartijen, bruggetjes, watervallen en vooral veel mooi herfstkleuren brachten de leden in (foto) vervoering.

Nadat een ieder voldoende foto’s had geschoten was er een blok theorie van Pim waarbij zijn liefde voor het Isle Skye in Schotland uitvoerig aan bod kwam. Hoe maak je composities, gebruik je licht en wat voel en zie je waren onderwerpen waarbij stil werd gestaan. Prachtig om deze beelden te zien en het verhaal er bij te horen. Zelfs foto’s gemaakt in de polder waren ware schilderijen met een simpele eenvoud van beeld maar met bijzonder licht. Na een uitgebreide lunch konden de leden als toetje nog wat foto’s maken op het landgoed.

Het was een zeer geslaagde dag. Naast de fotografie tips en trucs was er nog één tip van de dag. Laat je niet leiden door het (slechte) weer. Er zijn altijd momenten dat het waard is om vroeg op te staan en te blijven hangen voor dat ene kiekje! Hou het weer in de gaten. Als er een grote weeromslag op komst is trek er de dag daarvoor op uit!. Met dank aan Pim en Martien (organisatie).

De leden die aanwezig waren worden verzocht twee foto’s via webmaster@fotoclubkiekendief.nl aan te leveren zodat deze geplaatst kunnen worden. Het forum is nog niet op orde. Het is echter zonde om niet van ieders foto’s te kunnen genieten. Ze worden aan deze pagina toegevoegd (klik op de foto voor een vergroting en diashow).